Güven, Huzur ve Mutluluğunuzu Yansıtın! Gülümseyin!

Pedodonti Nedir? Dişler ne zaman sürer?

6-8 aylıkken sürmeye başlayan süt dişleri 3 yaşında sürmelerini tamamlar. 10-12 yaşlarına kadar ağızda kalırlar. 6 yaşında sürmeye başlayan sürekli dişler ise 12-13 yaşına kadar sürmelerini tamamlayarak ağızda yerlerini alırlar.

Çocuğumun dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?

Dişler sürmeye başladıkları ilk andan itibaren parmak fırçalar veya temiz bir bez parçası yardımıyla temizlenmeye başlanmalıdırlar.

Çocuk büyüdükçe yaşına uygun boyutta bir diş fırçasıyla günde en az iki kere fırçalanmaya devam edilmelidir.

Hangi gıdalar dişler için yararlı hangisi zararlı?

Süt ve süt ürünleri (peynir,yoğurt,..), meyve ve sebzeler, kuruyemişler dişler için yararlı yiyeceklerdir. Asitli içecekler, şeker, cips, çikolata gibi besinler ise dişler için zararlı yiyecekler arasındadır.

Küçük yaştan itibaren beslenmenin düzenlenmesi, doğru yöntemle diş fırçalama alışkanlığının kazanılması, düzenli olarak diş hekimi kontrolü yapılması önemlidir.

Altı yaş azı dişleri ne zaman sürer? Önemi nedir?

6 yaşında sürmeye başlayıp ömür boyu ağızda kalan bu dişler sürekli dişlenme ve kapanışın temelini oluşturmaktadırlar. Alt üst çenelerin birbiriyle ilişkisini ve bu çeneleri ileri yönde büyüme kontrolünü sağlarlar.

Diş çürüğü anneden çocuğa bulaşır mı ?

Özellikle geçmişte ağzında çok sayıda diş çürüğü olan annelerin çocuklarında da çok sayıda çürük görülmektedir.

Annelerin çocuklarına mama verirken mamanın ısısını kontrol etmek için aynı kaşığı kullanmaları ya da besinleri önce kendi ağızlarında soğutup bebeklerine vermeleri ya da bebeklerini bebeğin ağızına yakın yerlerinden öpmeleri bu bakterilerin geçişini kolaylaştırır.

Çocuklarda çürük oluşumunu önleyici ne gibi tedbirler alabiliriz?

Beslenmede daha çok lifli besinler, sebze, meyve, kuruyemiş tercih edilmelidir. 3 yaşına kadar diş hekiminin önereceği fluorid içermeyen diş macunları ile dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçası da mümkün olduğunca küçük başlı olmalıdır. Çocukların el yetenekleri etkili fırçalamada yeterli olamayacağından okul dönemine kadar anne-babaların çocukların dişlerini fırçalamaları gerekmektedir.

Diş minesini güçlendiren fluorid preparatları ve dişler üzerinde bulunan doğal çukurcukların fluorid salan bir örtücüyle kapatılması (fissür örtücü uygulaması) dişlerin çürükten korunmalarına büyük katkı sağlar.

Fissür örtücüler kimlere uygulanır? Çürüğü nasıl önlerler ve ağızda ne kadar süre kalırlar?

Doğal yapısında geniş yüzeylere ve derin çukurcuklara sahip olan çocuklarda, fissür örtücü uygulanması büyük yarar sağlar. En arkada bulunan bu dişler iyi ve özenli fırçalanmaz ise, derin çukurcuklar içerisinde biriken yiyecek artıkları ve bakteriler kısa zamanda dişlerin çürümesine neden olabilmektedirler. Azı dişlerinin çukurcuklarını kapatarak, asit ve plaktan koruyan fissur örtücüler sayesinde dişlerin çürümesini önlemek mümkündür.

Fluorid jeli uygulaması nedir?

Çocuklar için farklı tatlarda üretilmiş fluoridli jeller, klinikte dört dakika süreyle uygulanır. Fluorid ağız içerisinde diş minesine, varsa dolgulara ve yumuşak dokulara tutunarak altı aya kadar ağızda salınım yapar. Bu sayede çürükten korunmaya yardımcı olur.

Çocuğumun süt dişi tedavisinde yapılan lokal anestezi alttaki sürekli dişine zarar verir mi?

Süt dişinin tedavisi için yapılacak anestezi belirli anatomik bölgelere uygulandığından hiçbir zararı bulunmamaktadır.

Yer tutucular ne işe yararlar?

Bazı durumlarda süt dişi erken çekimi kaçınılmaz olur. Komşu dişlerin çekilen boşluğa kaymaması için “yer tutucu” adı verilen apareyler takılır. Bu apareyler daimi diş sürene kadar ağızda kalır. Bu sayede erken çekimin neden olabileceği kaymalar önlenmiş olur.

Çocuğum uyurken diş gıcırdatıyor nedeni ve tedavisi nedir ?

Diş gıcırdatması çocuklarda fizyolojik bir olaydır. Ancak süresi ve şiddeti önemlidir. Uzun dönem devam eden ve şiddetli olan diş gıcırdatmaları önemsenmelidir. Diş gıcırdatma alışkanlığı olan çocuklarda büyüme ve gelişim devam ettiği için erişkinlerdeki gibi plaklar kullanılamaz.

Özellikle okul dönemindeki çocuklarda yaşadıkları bazı olaylar streslerini arttırabilir ve bu da gece uykuda diş gıcırdatmalarına neden olabilir. Bu nedenle bu yaştaki çocuklarda bir çocuk psikoloğundan da yardım istenebilir.

Diş travmalarından korunmak için ne tür tedbirler almalıyız?

Özellikle aktif spor yapan çocukların dişleri travma açısından büyük risk altındadır. Bu nedenle çocukların spor yaparken kullanabilecekleri dişlikler, darbelerden korunmada büyük önem taşımaktadır.

Bebek ve çocuklardaki parmak emme ve yalancı emzik emme alışkanlığının sebebi nedir? Bu alışkanlık nasıl durdurulur?

Emme duygusu çocuklar için bir ihtiyaçtır. Normalde çocuklar 2-3 yaşına kadar ailelerinin yardımı ile bu alışkanlığı bırakırlar. 3 yaşından sonra ısrarla bu alışkanlığa devam ediyorsa, bir uzmana danışarak çocuğu bu alışkanlığından vazgeçirmek için bilinçlendirmeye çalışmalıdır. Yasaklayıcı tedbirler alışkanlığı körükler. Her zaman nazikçe uyarmalı ve bu konuda sabırlı olunmalıdır. Neden yapıldığını araştırmak önemlidir. Çocuk bir alışkanlığı olduğunu ve bunu yapmaması gerektiğini öğrendikten sonra ona hatırlatıcı ve yardımcı bazı uygulamalar önerilebilir.

Bebeğimin dişlerinde sarımtırak veya portakal rengi tarzında bir görüntü oluşmaya başladı ne yapmalıyım?

Çocuğun dişlerinde oluşan bu lekelenmeler çürük başlangıcının belirtisi olabilir. Bir diş hekimine başvurulup bu dişlerin tedavisi yapılmalı, beslenme ve diş fırçalama alışkanlığı düzenlenmelidir.